Trojček tekmovanj pod Pohorje privabil 15.000 gledalcev

16. 8. 2021

S slavnostno podelitvijo nagrad najboljšim spustašem na progi World cup v Mariboru se je včeraj zaključila še ena uspešno izpeljana tekma za svetovni pokal v spustu, ki jo je bilo v neposrednem prenosu moč spremljati tudi na Televiziji Slovenija. Pod Pohorjem se je včeraj zbralo okoli 8000 gledalcev, ki so zasedli praktično vsak kotiček ob 2,1 kilometra dolgi progi,

Ta se je letos razlikovala od preteklih. »Zadovoljni smo, da smo cilj prestavili na asfaltno površino, nov zaključek proge je bil všeč tudi tekmovalcem, medtem ko so imeli gledalci še boljši pogled na iztek,« je povedal vodja tekmovanja Iztok Kvas in dodal, da se je s tekmo svetovnega pokala zaključil »trojček tekmovanj«, kot ga v Mariboru še ni bilo.

Gorski kolesarji so se pod Pohorjem namreč pomerili kar trikrat – na tekmi za evropski pokal iXS, prvič v zgodovini tudi na Evropskem prvenstvu, kjer je nova evropska prvakinja postala najboljša slovenska spustašica Monika Hrastnik in na že omenjeni tekmi za svetovni pokal.

»Od 3. avgusta do včeraj smo pod Pohorjem našteli približno 15.000 gledalcev. Z obiskom smo zelo zadovoljni, prijetno pa nas je v danih zdravstvenih okoliščinah presenetilo tudi število tujih gostov, ki so prišli na tekmo za svetovni pokal,« je povedal Iztok Kvas.

Na najvišjo stopničko v konkurenci ženske elite se je povzpela Francozinja Myriam Nicole, ki ji glede na njene uvrstitve v Mariboru proga zelo odgovarja. Na drugo mesto je privozila Eleonora Farina, na tretje pa Camille Balanche. Za las je stopničke zgrešila najboljša Slovenka, aktualna državna in evropska prvakinja Monika Hrastnik, ki je zasedla četrto mesto. »Proga je bila zelo suha in zaradi tega tudi zelo zahtevna. V primerjavi s kvalifikacijami sem peljala bolj odločno in to se je poznalo tudi na rezultatu, s katerim sem zadovoljna,« je povedala Hrastnikova.

Že tretjič zapored pa je zmaga v Mariboru v konkurenci moški elite šla v roke Francoza Lorisa Vergierja, ki je za dobro sekundo in pol ugnal rojaka, sicer vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala Thibauta Daprelo. Tretjega mesta se je veselil Laurie Greenland. Najboljši Slovenec na kvalifikacijah, državni prvak Luka Berginc, je na koncu zasedel 35. mesto.

Tekmo je zaznamovalo izjemno vzdušje, ki vedno znova navduši tudi tekmovalce, saj se radi vračajo v Maribor. Organizacijsko je izpeljava dogodka najvišjega tekmovalnega ranga izjemno zahtevna, zato se zahvaljujemo tudi vsem pokroviteljem, ki so nam zaupali: Petrol Slovenija, Lunos, Zavarovalnica Sava, Slovenska turistična organizacija, Zavod za turizem Maribor, Javni holding Maribor, Arag, Trgovine Jager, SPIRIT Slovenija in Kärcher.

Scroll to Top