Da, pametnejši odneha – odgovor Marproma g. Špendlu

Maribor, 12. januar 2015

Spoštovani gospod Špendl,

da, pametnejši odneha. In vsaka medalja ima dve plati. Niste nam stopili na žulj, žal niti niste rekli bobu bob, ampak ste v svojih zapisih neupravičeno poteptali vse, za kar si je Maribor s skupnimi močmi prizadeval od oktobra naprej. Kot smo zapisali, ne želimo biti rešitelji ali heroji. Zaupana nam je bila pomembna naloga v mestu in lotili smo se je z vso resnostjo in odgovornostjo. Razmere niso idealne na nobenem smučišču, zlasti na tej nadmorski višini, a zaposleni in drugi, ki s Pohorjem živijo že več desetletij, nam pravijo, da delamo dobro. Pa ne mi, ampak tisti delavci, ki vsako jutro vstanejo, da za zagon pripravijo žičniške naprave. Tisti, ki z nenormalnimi napori razbijajo led in po več ur ročno na proge mečejo sneg, da bi smučarjem omogočili dobro smuko. Z vašim pisanjem ne bi imeli težav, če bi vsaj polovica navedenih dejstev ustrezala realnosti. Pa na srečo ne.

Mariborčani imamo radi svoje mesto in v podobnih zapisih to večkrat dokazujemo. Ampak redko smo pripravljeni zares stopiti skupaj in veslati v isti smeri za skupen uspeh. Tudi vaše pisanje je dokaz, da je temu tako. Da o interpretacijah napisanega ne izgubljamo besed. »Nad otroke pošiljate policijo«, ste zapisali. Spoštovani gospod Špendl, zapisali smo, da je bila proga jasno označena kot zaprta in da bi policija tiste, ki se po njej smučajo, lahko tudi kaznovala. To dejansko tudi drži. Verjetno se strinjamo, da so pravila pisana za to, da jih spoštujemo in da veljajo za vse enako. »Brez Pohorja ne moremo in Pohorje ne more brez nas« še zapišete. Tudi na tej točki se strinjamo, le da pomoč očitno pojmujemo vsak po svoje. Veseli smo tako utemeljenih kritik kot pohval, ki jih v različnih kanalih komuniciranja smučarske sezone ne manjka. Zavedamo se, da smo zaradi njih lahko še boljši. Ne bomo pa dovolili, da kdor koli iz kakršnega koli razloga širi neresnice o pripravljenosti prog, urejenosti smučišč in organiziranosti naših zaposlenih. Želimo si uspešne smučarske sezone in prepričani smo, da nam bo uspela. S pomočjo tistih, ki brez Pohorja ne morejo in to zares iskreno mislijo. Tudi takšnih je namreč ogromno.

Na tem mestu tudi sami zaključujemo javno polemiko. Upamo, da se bo ponovno odprla potem, ko bomo predstavili rezultate letošnje smučarske sezone. Čeprav to ni v navadi našega mesta, je pa vseeno prav, da se kdaj pohvali kaj, kar je pohvale vredno.

S spoštovanjem,
Bernard Majhenič

 

Sicer so svoje mnenje že včeraj izrazili tudi gostinci, povezani v Društvo gostincev Pohorja. Njihovo mnenje o urejenosti smučišč in ponudbi na Pohorju si lahko preberete tukaj.

Odziv gostincev Pohorja

 

Scroll to Top